Sulfaten in jouw shampoo

Tinka Macco • 4 november 2021

Sulfaten in jouw producten, maar wat is het en wat betekent dit voor jouw kapsel en ons milieu? 

Veel producten bevatten sulfaten. Sulfaten zijn het restproduct van aardolie en palmolie en zorgen ervoor dat bijvoorbeeld je shampoo lekker schuimt. Het nadeel van sulfaten is dat je haar en je hoofdhuid ervan uitdroogt. 

We zijn niet geboren met een fles shampoo naast ons. Shampoo en andere reiniging- en verzorgingsproducten zijn gevormd door marketing acties. Ons lichaam heeft een zelfreinigend vermogen, maar door alle reinigingsproducten is dit niet meer zo actief als vroeger*. Waarschijnlijk werkt dit in veel gevallen juist andersom! In plaats van dat je lichaam de vetresten reinigt, produceert het juist meer talg om je lichaam te beschermen. Want, een vettig laagje op de hoofdhuid beschermt jou tegen invloeden van buitenaf en op het ontwikkelen van eczeem. Merk je dat je na 2 dagen niet wassen al ‘vet’ haar krijgt? Dan is jouw lichaam aan het ‘rennen’ en produceert meer talg waardoor een overproductie ontstaat. 

*Vroeger hadden we ook geen radicalen in de lucht van uitlaatgassen en fabrieken. 

Maar, wat dan wel? 
Allereerst is mijn advies om maximaal 1 tot 2 keer in de week je haar te wassen met een sulfaat-vrije shampoo. Zonder sulfaten blijft er altijd een beschermlaagje op je hoofdhuid en hierdoor stabiliseert de talg- productie. Besef ook dat het 'schone gevoel' dat je hebt na het wassen aangeleerd is. En alles wat we aangeleerd hebben, kunnen we veranderen! Na een tijdje zal je het beschermende laagje accepteren en zal dit aanvoelen als het nieuwe 'schoon'. Op de langere termijn zal je merken dat je lichaam het reinigen ook zelf weer oppakt. 

Wist je dat... 
Een shampoo de haarschubben (die als dakpannen op je haar liggen en je haar beschermd) iets open zet waardoor de reinigingsproducten je haar binnen kunnen dringen? Zo wordt je haar gereinigd, maar wat je misschien niet wist is dat deze haarschubben vervolgens open blijven staan. Het gevolg: invloeden van buitenaf (vrije radicalen, UV etc.) kunnen ook je haar binnen dringen en verder beschadigen. Daarom gaat een conditioner hand in hand met de shampoo. Een conditioner sluit je haarschubben, zodat je haar weer beschermd wordt =). 

BEN JIJ BEWUST WAT JE KOOPT?

 

MILIEU


Zoals ik eerder aangaf zijn reinigers vaak gemaakt van palmolie of zelfs aardolie. De winning hiervan is allesbehalve duurzaam!


Voor de winning van palmolie worden enorme stukken regenwoud gekapt of afgebrand, waarbij veel planten- en diersoorten verdwijnen, CO2 vrijkomt en veel mensen worden uitgebuit. Het winnen van aardolie brengt, naast vervuiling, ook het risico op grote milieurampen met zich mee. Met het oog op de klimaatveranderingen zouden we helemaal geen aardolie meer uit de grond moeten willen halen. 


Nu wil ik niet het 'braafste jongentje (of meisje) van de klas' spelen, want ook ik doe hieraan mee (helaas). Ik check ook niet elk etiket op de ingrediënten en hun werking en winning en koop ook weleens de 1+1 douchegel aanbieding, maar met het oog op de klimaatverandering wilde ik dit graag aan deze blog toevoegen.

Ik heb overigens wel bewust voor L'anza Healing Haircare gekozen in mijn salon, waarin geen sulfaten zitten en al hun ingrediënten op een eerlijke en natuur-en diervriendelijke manier gewonnen wordt.

Share by: